Tiedolla johtamisella parhaimmat palvelut Suomen menestyvimpään kuntaan

Mielipiteet Julkaistu Akaan Seudussa 31.5.2021 14:25

Nykyään tietoa on saatavilla kaikesta yhä enemmän ja helpommin. Samaan aikaan lisääntyy vaara uppoutua epäolennaisiin yksityiskohtiin, jotka eivät ole kehityksen kannalta ratkaisevia. Julkisesta sektorista kuten kunnista ja niiden sekä kustannuksista että tuloksista tietoa on saatavissa erityisen paljon ja vaivattomasti.

Miten osaamme hyödyntää tätä informaatiota kunnan kehittämisessä? Se haastaa tiedolla johtamisen, mikä on todella ajankohtainen teema niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla tänä päivänä. Mikään organisaatio ei ole siinä liian hyvä.

Ilman vahvaa tiedolla johtamista emme onnistu esimerkiksi palvelujen laadun kehittämisessä, resurssien tehokkaassa allokoinnissa ja prosessien sekä palvelujen digitalisoinnissa. Tarvitsemme vahvaa ambitiotasoa ja haastavia tavoitteita, jotka kannustavat meidät tavoittelemaan asukkaita parhaiten palvelevaa kärkiasemaa kunnan kaikissa tehtävissä.

Sen on kuitenkin perustuttava tietoon eli on kerättävä validia dataa ja benchmarkattava toimintaamme eri toimialoilla Suomen parhaisiin kuntiin verraten. Kun benchmarkkauksen kohteeksi otetaan vielä huippuyritysten toimintatapoja ja prosesseja, on lopputulos vieläkin parempi.

Onko meillä tähän resursseja? Ensisijaisesti tarvitaan oivallusta ja sitoutumista tiedolla johtamiseen sekä verkostoja: ammattikorkeakouluja, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia, jotka kykenevät hakemaan kehitystyöhön ulkoista rahoitusta.

Jouni Koski

FT, KTM

kuntavaaliehdokas (kok)

Lisää julkaisuja

11.6.2021

Akaan synkkään väestöennusteeseen on vastattava voimakkaalla elinvoiman rakentamisella ja maineen parantamisella

Akaan synkkään väestöennusteeseen on vastattava voimakkaalla elinvoiman rakentamisella ja maineen parantamisella Mielipiteet Julkaistu 11.6.2021 11:06 Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI julkaisi kesäkuun

28.5.2021

”EI veronkorotuksille!” – Jouni Kosken mukaan kunnallisveron progression lisääminen olisi Akaalle kuolinisku

”EI veronkorotuksille!” – Jouni Kosken mukaan kunnallisveron progression lisääminen olisi Akaalle kuolinisku Mielipiteet Julkaistu Akaan Seudussa 26.5.2021 07:00 Kuntavaalien alla

22.5.2021

Tehdäänkö yhdessä ennätys? – Akaaseen Suomen korkein äänestysprosentti kuntavaaleissa

Tehdäänkö yhdessä ennätys? – Akaaseen Suomen korkein äänestysprosentti kuntavaaleissa Mielipiteet Julkaistu Akaan Seudussa 18.5.2021 07:59 Tekisimmekö sen tällä kertaa yhdessä